Rastat ja muut kuituhiustyöt

Montako rastaa tarvitsen?

Tässä hieman osviittaa:

10-15 kpl, jos haluat vain niskaan tai omien hiusten sekaan muutamia takkuja.

20-25 kpl, jos sulla on irokeesi ja lyhyet sivut ja niska.

30-40 kpl, jos sulla on sivusiili, tai haluat jättää otsatukan ja/tai osan päällihiuksista vapaaksi.

40-50 kpl eli täyssetti jos haluat korkeintaan otsatukkaa vapaaksi tai et sitäkään.

Omien hiusten paksuus vaikuttaa myös paljon siihen, montako takkua päähäsi loppuviimein voi laittaa.

 

Mitä tarkoittaa de ja se?

DE tarkoittaa double ended eli kaksipäinen ja SE tarkoittaa single ended eli yksipäinen.

DE-takussa on nimensä mukaisesti kaksi päätä ja SE-takussa yksi. DE kiinnitetään omiin hiuksiin takun taitekohdasta ja SE kiinnitetään takun toisessa päässä olevasta lenkistä.

 

DE- eli kaksipäiset takut

10 kpl = 20 päätä

20 kpl = 40 päätä

jne.

Useimmiten saatavilla olevista kuiduista tehdyt takut ovat pituudeltaan 50-55cm. Kuitu voi olla pidempää, mutta se menee takutettaessa tietenkin hieman "kasaan".

Erikseen tilaamalla saat pidempiä tai lyhyempiä.

 

Miten kuitutakut kiinnitetään?

Youtube-kanavallani on aiheesta videoita:

Yksipäisten takkujen kiinnitys

Kaksipäisten takkujen kiinnitys

Näppäräsormiset kiinnittävät itse, varsinkin jos käytössä on ns. käännettävät peilit että näet pään taakse. Voit myös pyytää kaveria avuksi. Kiinnitys on loppuviimein hyvin yksinkertaista! Tarvitset pompuloita ja klipsejä hiusten osioimiseen ja sivuun siirtämiseen, piikkikamman sekä silikonisia lenksuja. Esimerkiksi Puuilossa ja muissa hevostarvikkeita myyvissä kaupoissa on hyviä lenksuja. Jos hiustyyppisi on kovin liukas, voit käyttää pitoaineena jotain perus geeliä vaikkapa Normalista. Jotkut tykkäävät myös käyttää kiinnitykseen nylon-lankaa.

Kumpi on parempi, de vai se?

Tämä on täysin makuasia. Kaksipäisistä takuista koostuva tukka on tietenkin muhkeampi koska takkuja on "tuplat". Yksi- ja kaksipäisiä takkuja voi laittaa myös sekaisin, eli koko tukan ei ole pakko koostua vain jommasta kummasta.

 

Mistä kuitutakut on tehty ja vahingoittaako ne hiuksia?

Kuitutakut on tehty kanekalon-kuidusta koukkuamalla (virkkuukoukulla). Valmistukseen ei käytetä mitään kemikaaleja.

Takut punotaan tai letitetään omiin hiuksiin ja niiden kanssa voi käydä normaalisti suihkussa.

Oma hius ei kärsi kuitutakuista. Kanekalon on kevyttä, joten koko pään settikään ei paina hirmuisesti.

Tällä hetkellä teen kaikki tilaustyöt Kalven kuiduista.

 

Miten kuitutakkuja pestään?

Voit käydä suihkussa ihan normaalisti. Laita shampoota esimerkiksi pieneen sieneen, jolla varovasti peset päänahan (pituudet eivät tarvitse erikseen pesua), tai sitten ihan käsin, vähän kerrallaan ujuttaen sormet takkujen väliin ja hierot päänahkaa. Shampooksi suosittelen jotain perusshampoota, joka ei sisällä liikaa hoitavia ainesosia, esimerkiksi Linna-shampoo. Liian hoitavat shampoot voivat liukastuttaa ja löyhdyttää punoksia/letityksiä. Myöskään hoitoainetta ei käytetä, paitsi jos päässä on vapaata hiusta. Esimerkiksi otsatukka tai päällihiukset ovat usein avoimet, ne voit pestä ja hoitaa kuten normaalisti.

Vaikka kuitutakkuja ei niiden päässä ollessa tarvitse erikseen pestä, ne kannattaa pestä kun ne on ottanut päästä pois.

Itse pesen kuitutakut seuraavasti: laita takut pesuvatiin tai sankoon, ja vettä niin että takut peittyvät. Sekoita veteen esimerkiksi Linna-shampoota n. ruokalusikallisen verran. Rutistele käsin, ikäänkuin pesisit käsin pyykkiä (älä hinkkaa liian rajusti, takut saattavat aueta). Huuhtele ja laita kuivumaan. Varmista ettei lemmikit pääse näykkimään roikkuvia takkuja! Nimim. kissoja taloudessa...

 

Päänahka kutisee! Onko normaalia?

On täysin normaalia. Pelkästään se, että päässä on jotain "ylimääräistä" ja päänahkaa kiskotaan punoksiin, voi aiheuttaa kutinaa. Tämä on ihan normaalia, koska tavallisestihan päänahka on hiusten alla suojassa ja punosten/letitysten myötä se on alttiimpi esimerkiksi ilmansaasteille. Kutinaa voi aiheuttaa myös liian harva pesuväli tai liian tiheä (1-2 krt viikossa riittää). Hiuspohjaa voi rauhoittaa esimerkiksi Sim System 4 scalp tonic-hiusvedellä.

Mikäli hiuspohja tuntuu kipeältä, sitä kirvelee, sinne on muodostunut rupea tai tulee verta, suosittelen ottamaan takut pois. Päänahkasi ei todennäköisesti pidä kyseisestä kuidusta ja/tai olet herkkä akryylille (muoville).

Itse ainakin huomaan eron eri kuiduissa. Jotkut aiheuttavat kutinaa vain aluksi, jotkut taas kutittavat niin että kynsin päänahkani nopeasti verille. Kaikkien näiden vuosien jälkeen Kalven kuitu on ainoa joka ei aiheuta minulla kutinaa ollenkaan.

 

Miten kuitutakut otetaan pois?

Kumilenksu poikki, avaa letti.

Hiusosion tyvessä saattaa olla paakkuuntunut klöntti (pölyä, talia, likaa). Hius on voinut myös hieman päästä huopumaan mikäli takkuja on pitänyt niin pitkään että hius on kasvanut reilusti.

Hiero klönttikohtaan hieman hoitoainetta tai öljyä (itse käytän kookosöljyä) ja anna vaikuttaa hetken.

Harjaa sitten hiukset niin että ainakin kaikki klöntit on saatu pois. PESE HIUKSET VASTA SITTEN! Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että märkänä irtohiukset ja klöntit eivät lähde, vaan tukkasi on entistä takkuisempi.

Hiuksia lähtee PALJON, myös vielä pestessä, vaikka hyvin olisitkin jo harjannut ne. MYÖS TÄMÄ ON IHAN NORMAALIA. Hiuksia lähtee päivässä noin sata, ja jos pidät kuitutakkuja esimerkiksi kuukauden, siellä on punoksissa kuukauden irronneet hiukset odottamassa. Mikäli tukka tuntuu ohuelta, sekin johtuu todennäköisesti vain siitä, että olet tottunut paksuun takkutukkaan.

Voit tsekata myös videon aiheesta Youtube-kanavaltani:

Kuitutakkujen irrottaminen

Allekirjoittanut on käyttänyt kuiturastoja lähes jatkuvasti vuodesta 2005. Fitness-aikoina saattoi olla pitempi tauko ilman rastoja jatkuvan treenaamisen ja suihkuttelun vuoksi, mutta muuten pisin tauko ilman lienee ollut pari kuukautta. Minulla oli myös vaihe, kun kovan stressin vuoksi hiukseni ohenivat merkittävästi ja päädyin leikkaamaan ne melkein kokonaan pois. Koska en viihtynyt omassa tukassani, pidin vieläkin enemmän kuiturastoja - ja nyt, kolmisen vuotta myöhemmin, oma tukkani on paksumpi kuin tuolloin, ja nyt on sentään puoli päätä ajeltuna!

Oma kokemukseni on, että hiukset voivat paremmin kun ne eivät altistu jatkuvasti harjaamiselle, käsittelylle, pesulle, muotoilutuotteille, ilmansaasteille, sääolosuhteille, päähineille ym. ym. En voi toki puhua kaikkien puolesta enkä väitä että tämä on ehdoton totuus.